Φέραμε την Περιφέρεια Αττικής στο προσκήνιο



Ο Γιώργος Καραμέρος, αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, μιλάει στην "ΑΞΙΑ" (14 Φεβρουαρίου 2014) για τa προβλήμaτα και τις ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αναλύει τις προτεραιότητες του για την Περιφέρεια Αττικής.

"Λειτουργήσαμε ως ανιχνευτές, ή μάλλον ως ναρκαλιευτές, σε ένα ναρκοθετημένο πεδίο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις" περιγράφει για τους πρώτους μήνες της θητείας του στην Περιφέρεια Αττικής ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Καραμέρος. "Έχουμε συγκεκριμένη πρόταση για κατάργηση του "Καλλικράτη" και αντικατάσταση του από ένα νέο ριζοσπαστικό θεσμικό πλαίσιο" επισημαίνει και διαπιστώνει επικάλυψη αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοήκηση.

Συνέντευξη στη Γεωργία Σαδανά

Η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής υπήρξε το πρώτο «πείραμα» μιας διαφορετικής αντίληψης για την δημόσια διοίκηση;

Ξεκάθαρα ναι. Λειτουργήσαμε ως ανιχνευτές ή μάλλον ναρκαλιευτές σε ένα ναρκοθετημένο πεδίο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Φέραμε την Περιφέρεια Αττικής στο προσκήνιο. Δεν αφήσαμε πέτρα που να μην σηκώσουμε σε όλα τα θέματα χωρίς να διστάσουμε για το τι θα "βρεθεί από κάτω". Μέσα σε 5 μήνες δρομολογήθηκε η βιώσιμη οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων, νοικοκυρεύτηκαν τα οικονομικά της Περιφέρειας, οργανώθηκαν καλύτερα οι υπηρεσίες και τώρα μέσα στις νέες πολιτικές συνθήκες ελπίζω να διορθώσουμε και τις παθογένειες που υπάρχουν με απλούστευση των διαδικασιών και εμπέδωση της διαφάνειας. 


Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στερείται αυτοτέλειας πόρων; Θεωρείτε ότι πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες προς την οικονομική της «αυτοδυναμία»;

Η οικονομική αυτοδυναμία των δήμων και των περιφερειών συνδέονται και με την συνταγματική προστασία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αρκεί βέβαια να αλλάξουμε το κακό κατά τη γνώμη μου πρότυπο του αιρετού «άρχοντα και ευεργέτη”  που νομίζει ότι η διοίκηση είναι το μαγαζί του. Υπηρετούμε τους πολίτες, δεν είμαστε πάνω από αυτούς.

Η οικονομική αυτοδυναμία των δήμων και των περιφερειών, δηλαδή η διασφάλιση των πόρων που είναι αναγκαίοι για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους και την εκπλήρωση της αποστολής τους είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Η επίτευξη της οικονομικής αυτοδυναμίας συνδέεται άμεσα με τη διαμόρφωση ενός αποκεντρωμένου φορολογικού συστήματος με επαναπροσδιορισμό φόρων και τελών που συνδέονται με την τοπική οικονομία καθώς και με την ανασυγκρότηση ενός αναδιανεμητικού συστήματος χρηματοδότησης για την σύγκλιση των περιφερειών δεδομένου ότι η φοροδοτική ικανότητα των τοπικών κοινωνιών δεν είναι η ίδια. Συνήθως μάλιστα είναι αντίστροφη με τις ανάγκες. 

Εκτιμάτε ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στον «Καλλικράτη» και σε ποια κατεύθυνση;

Έχουμε συγκεκριμένη πρόταση για κατάργηση του "Καλλικράτη" και αντικατάστασή του από ένα νέο ριζοσπαστικό θεσμικό πλαίσιο με δημοκρατία, διαφάνεια και άμεση κοινωνική συμμετοχή. Ήδη η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών έκανε ένα θαρραλέο πρώτο βήμα με την κατάργηση των Αποκεντρωμένων διοικήσεων που λειτουργούσαν ως διορισμένος «Δήμιος» των Περιφερειών και των Δήμων. Θα αλλάξουν πολλά πράγματα.

Μέτρα όπως η κινητικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επηρέασαν στην καθημερινότητά της τη λειτουργία της Περιφέρειας Αττικής;

Στην πράξη η κινητικότητα αποδείχτηκε σωστή και βοηθά στην ανακατανομή του προσωπικού στην αυτοδιοίκηση. Μη σας φανεί περίεργο αλλά πάρα πολλοί υπάλληλοι βλέποντας την αλλαγή στην Περιφέρεια Αττικής θέλησαν να ζητήσουν την μετακίνηση τους σε εμάς. Κρατάμε βέβαια τις ισορροπίες αλλά τους ενημερώνουμε και για την «πολλή δουλειά που έχει εδώ».

Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι αναπτυξιακές προτεραιότητες της Περιφέρειας Αττικής; Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία που να υποστηρίζουν αντίστοιχες δράσεις;

Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία. Κατά την άποψή μου τρεις είναι οι προτεραιότητες. Ανθρωπιστική κρίση, ανεργία και διαχείριση των απορριμμάτων. Χρηματοδοτικά Εργαλεία για σύνταξη και υλοποίηση τοπικών σχεδίων οικολογικής και βιώσιμης διαχείρισης των απορριμμάτων υπάρχουν και θα τα εξαντλήσουμε. Για την ανθρωπιστική κρίση ήδη καταθέτουμε στο Υπουργείο κοινωνικής πρόνοιας μια πρόταση σε συνεργασία με τους Δήμους, την Εκκλησία και άλλους φορείς για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους» για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Μιλάμε για 330 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Ελλάδα με ποσοστό 44% εξ αυτών για την Αττική. Αυτά τα χρήματα θα φτάσουν σε όσους έχουν ανάγκη με διάφορες μορφές ενίσχυσης.

Όσο για την ανεργία υπάρχει πέρα από τα επιχειρησιακά προγράμματα που θα γειώσουμε με την κοινωνία και την αγορά υπάρχει ανοικτή γραμμή της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου με τη νέα κυβέρνηση και με την υπουργό για την αντιμετώπιση της ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου με συγκεκριμένο σχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα και τις ανάγκες των πολιτών της Αττικής.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει γίνει πολλές φορές «εστία διαφθοράς». Είναι θέμα έλλειψης ελεγκτικών μηχανισμών ή νοοτροπίας οι πρακτικές μη χρηστής διοίκησης;

Προσέξτε γιατί εδώ είναι η ταμπακιέρα. Πρώτα από όλα οι ίδιες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας αποτελούν ελεγκτικούς μηχανισμούς σε διάφορους τομείς. Τα τελευταία 5 χρόνια με τις μνημονιακές πολιτικές υπονομεύτηκαν για να καλπάσει ο νεοφιλελευθεριμός,  αποστελεχώθηκαν, σχεδόν διαλύθηκαν. Πριν από αυτή την πενταετία και για πολλά χρόνια πίσω, γινόταν πάρτι με ευθύνη κατά τη γνώμη μου όλων. Αιρετών και υπηρεσιακών. Έβλεπαν όλοι το Δημόσιο σαν μια κοινόχρηστη αγελάδα. Αφού όλοι την άρμεξαν εξαντλητικά κατηγορώντας την παράλληλα και για το γάλα που έβγαζε, στο τέλος με τα μνημόνια προσπάθησαν και να την σκοτώσουν για να πάρουν και το κρέας.

Προσπαθούμε διαπαιδαγωγικά να αλλάξουμε την εικόνα του Δημοσίου ξεκινώντας από τους εαυτούς μας. Και δεν είναι μόνο τα γραφεία, τα αυτοκίνητα ή οι σύμβουλοι. Αυτή η συζήτηση είναι και φτηνός λαικισμός.  Όταν δουλεύεις 16 ώρες και έχεις 300 θέματα να τρέχουν παράλληλα τα χρειάζεσαι αυτά. Μην κοροιδευόμαστε. Το ζητήματα είναι πόσο σέβεσαι το Δημόσιο χρήμα, πόσο ανθίστασαι στις πιέσεις και πόσο ειλικρινά κοντά είσαι με τους πολίτες. Το στοίχημα είναι οι αιρετοί να φέρονται περίπου όπως το προεκλογικό δίμηνο που ειλικρινώς «γίνονται χαλί να τους πατήσουν» ενώ μετά ανεβαίνουν στο Έβερεστ της ματαιοδοξίας τους και φέρονται σαν «τους εκλεκτούς του λαού» . Μέτρο λογική και σπάσιμο των στερεότυπων χρειάζεται για τους αιρετούς, διαφάνεια και συλλογική συνείδηση για τους υπηρεσιακούς και τους πολίτες.

Από την εμπειρία σας ως Αντιπεριφερειάρχη, νομίζετε ότι είναι χρήσιμη η μείωση του αριθμού των υπουργείων, στην οποία προχώρησε η παρούσα κυβέρνηση; Η γραφειοκρατία «τρέφεται» από τη σύγχυση αρμοδιοτήτων;

Υπάρχει επικάλυψη αρμοδιοτήτων. Το σύστημα αυτό κατασκευάστηκε εν μέρει για να δίνει οφίτσια, γαλόνια και καπετανάτα. Το θέμα είναι πέρα από τις αλλαγές, αυτοί που αναλαμβάνουν την ευθύνη, είτε τα υπουργεία είναι 10 είτε 14 με διαφορετικούς τίτλους, να «πετάγονται στον ύπνο τους» για όσο θα είναι στις θέσεις αυτές. Όποιος δουλεύει και έχει σχέδιο, φαίνεται αργά ή γρήγορα.

Και ως Αντιπεριφερειάρχης και ως δημοσιογράφος, αισιοδοξείτε για την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές;

Έγραψε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης και το αντιγράφω αντί πολιτικής ανάλυσης

«Στρατιώτη μου, τη μάχη θα κερδίσει,

όποιος πολύ το λαχταρά να ζήσει.

Όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει,

Στρατιώτη μου για πόλεμο δεν κάνει»